Wereldwijd gebruiken meer dan 80% van organisaties een LMS, ofwel een leer management systeem. Het gebruik van dit systeem is blijven stijgen in de afgelopen jaren, mede dankzij de razendsnelle ontwikkeling van de technologie. Een leermanagementsysteem is een softwaretoepassing die alle aspecten van een leerproces beheert.
Met deze aspecten wordt bijvoorbeeld de huisvesting van de trainingsinhoud bedoeld, de levering van de training en het volgen van de ontwikkeling van de student. Dit systeem geeft een duidelijk overzicht voor personen die de training geven. Hiermee kan de trainer leerdoelen identificeren, de leervoortgang bijhouden en informatie verzamelen en presenteren aan de studenten.
Het leermanagementsysteem heeft verschillende namen en staat ook wel bekend als training beheersysteem, leeractiviteit beheersysteem of leerervaring platform (LXP). In dit artikel lees je precies wat een leermanagementsysteem is en waarom je er één nodig zou hebben.
Waarom zou je een LMS nodig hebben?
Het hebben van een leermanagementsysteem heeft een aantal voordelen. Hieronder worden deze voordelen besproken:
1. Lagere kosten
Omdat een leermanagementsysteem de organisatie van de training zo efficiënt mogelijk maakt, optimaliseert deze hierdoor ook de uitgaven die verbonden zijn aan de training. Met behulp van een LMS wordt het reizen van werknemers verminderd en wordt er ook bespaard op faciliteiten en instructeurs.
2. Consistentie
Een leermanagementsysteem levert dezelfde inhoud, materialen en instructies voor alle deelnemers. Hierdoor blijft de kwaliteit van de training consistent omdat de training voor iedereen hetzelfde is.
3. Volgen van studieontwikkeling
Trainingsbedrijven kunnen met een leermanagementsysteem makkelijk training rapporten maken en bekijken. Vaak worden leermanagementsystemen gebruikt voor eLearning-cursussen en online training, waardoor de trainingsfaciliteit snel en overzichtelijk de voortgang van de studenten kan volgen.
4. Wetten en regelgeving
In veel industrieën bestaan strikte wetten en regelgevingen wat betreft trainingen. Je kan bijvoorbeeld denken aan industrieën als olie en gas, farmaceutica, de bouw en de communicatie industrie. Met behulp van een leermanagementsysteem is het makkelijk voor een bedrijf om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor het trainen, beoordelen en rapporteren van studenten.
Complementaire systemen
Een aantal leersystemen zijn complementair aan het leermanagementsysteem. Een leerinhoud beheersysteem (LCMS) bijvoorbeeld. Dit is een software waarmee de inhoud van de training wordt geschreven en beheerd. Bedrijven die al gebruik maken van SharePoint voor contentbeheer, kunnen deze software synchroniseren met een leermanagementsysteem.
Hierdoor wordt de digitale communicatie vergemakkelijkt. Omdat door deze synchronisatie alles samenvoegt tot één platform, zal de training beheerder maar eenmalig hoeven in te loggen. Alle inhoudelijke verwerkingen worden vervolgens automatisch naar het leermanagementsysteem verplaatst.