Examenperiodes kunnen een drukke en stressvolle tijd zijn, omdat er veel druk op studenten wordt uitgeoefend om goed te presteren. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je beter voor te bereiden op examens. In dit artikel bespreken we 4 tips voor examenleerlingen om hen te helpen slimmer te leren en beter te presteren in hun examens.

  1. Begin zo vroeg mogelijk met de voorbereiding

Als je tijdig genoeg begint met de voorbereiding op examens, is er geen tijdsdruk en voldoende tijd om te herhalen wat je al geleerd hebt. Zorg ervoor om niets tot het laatste moment te laten wachten en ken jouw onderwerpen goed. Dit zal het leerproces vergemakkelijken.

Je kunt jouw tijd doeltreffend beheren door een schema op te stellen. Schrijf op hoeveel examens je moet afleggen en op welke dagen je ze aflegt. Zorg vervolgens voor een geschikt studieplan. Houd er rekening mee dat je voor sommige vakken meer tijd kwijt bent aan de voorbereiding dan voor andere, dus probeer een evenwicht te vinden dat voor jou werkt.

  1. Organiseer jouw studieplek 

Voordat je begint met het voorbereiden op je examens, is het handig om alles om je heen op te ruimen. Zorg voor voldoende ruimte om je heen hebben om je aantekeningen en tekstboeken in op te bergen. Regel ook een comfortabele zitplek en werk in een kamer die voldoende verlicht is.

Kortom, maak het jezelf bij de voorbereiding op examens zo comfortabel mogelijk en vermijd afleiding, zodat je je beter op je studie kunt concentreren. Organiseer ook al jouw studiemateriaal voordat je met de voorbereiding begint.

  1. Leerdoelen stellen

Of het nu gaat om het vakkenpakket in de nieuwe leerweg of een universitaire opleiding, als er uitdagende vraagstukken aan bod komen, kun je die het beste stapsgewijs voorbereiden. Door leerdoelen op te stellen voor elke studiesessie kun je beter bijhouden wat je leert of verbetert. Leerdoelen moeten aan het begin van jouw studiesessie worden opgeschreven of worden vastgesteld voor de volgende studiesessie nadat je die hebt afgerond. Wil je weten hoe je dit doet? Hier zijn enkele voorbeelden van leerdoelen die je kunt stellen:

  • Ik zal de hoofdstukken 3 en 4 doornemen en samenvatten.
  • Ik ga de belangrijkste concepten uit de lezingen van week 4 tot 6 begrijpen en leren.
  • Ik zal tenminste vijf vergelijkingen ontwikkelen.
  1. Spreek af met vrienden voor studiesessies

Samen studeren is een van de belangrijkste examentechnieken voor studenten, omdat je dan alle vragen beantwoord krijgt en vice versa. Zorg er echter voor dat je jullie tijd en aandacht bij het studeren houdt! Bovendien is het samen studeren met een vriend of klasgenoot een geweldige manier om jezelf uit te dagen en aan je doelen te werken.