Vroeg beginnen met taal

Waarom beginnen met taal te leren in het basisonderwijs

Waarom zouden kinderen het best gediend zijn met het vroeg leren van taal? Hebben kinderen geen recht meer om gewoon kind te zijn? Waarom moeten kinderen zoveel in de jongste jaren leren. Dat zijn een aantal van de vragen die gesteld worden bij het onderwerp talen leren in het basisonderwijs. Het antwoord is simpel; omdat het kan en omdat het niet moet als je het goed aanpakt. In een wereld die steeds kleiner wordt door globalisering is onbewust een taal leren een garantie voor de toekomst.

Jonge hersenen

De hersenen in ons brein bestaan uit hersencellen die neuronen worden genoemd. Deze neuronen raken elkaar niet fysiek aan, maar communiceren met elkaar door middel van chemische stoffen, ook wel neurotransmitters genoemd. Vanaf de geboorte tot ongeveer het eenentwintigste levensjaar neemt het volume van onze hersens toe. Daarna is er sprake van stilstand of vermindering. Dat wordt veroorzaakt door een vermindering in de witte stof tussen de cellen van onze hersenen. De vermindering van witte stof is een vermindering van myeline. Myeline is de chemische stof die verantwoordelijk is voor de snelheid van signaaloverdracht.

Vroeg beginnen met taal
Jonge hersenen

Het beste is dus in de leeftijd tot eenentwintig jaar veel te leren en dus ook veel taal. Na je eenentwintigste worden er nog wel nieuwe neuronen aangemaakt maar deze verdwijnen weer na twee weken als ze niet gebruikt worden (lees; hard gestudeerd)

Omdat het niet moet

Kinderen krijgen op school al zoveel te leren zodat het nooit kan uitrusten. Het worden bijna kleine volwassenen met een drukke baan. Dan is leren en het stampen van woordenlijsten geen goed idee. Een kind dat woordenlijstjes kan opdreunen in een andere taal is nog geen spreker van de vreemde taal. Spreken leer je voornamelijk in sociale contacten die de bewuste taal spreken. Als je het leuk vind om met anderen te praten leer je al snel de andere taal van die persoon te spreken.

 

Kortom als je iets goeds wilt leren waar je in de toekomst wat aan hebt leer dan een taal. De globalisering is al lang een feit. Om mee te kunnen blijven doen is een vreemde taal leren iets waar je de rest van je leven iets aan hebt.