Overweeg jij om docent te worden en ben je benieuwd hoe een werkdag er dan uit gaat zien? We nemen je mee in een dag van een leraar. Ben je al overtuigd? Klik hier om leraar te worden.

Een dag lesgeven in het basisonderwijs 

Een dag van een leraar kan erg verschillen, afhankelijk van de specifieke rol en het niveau waarop ze werken. Toch zijn er enkele dingen die vrijwel alle leraren gemeen hebben. Hieronder volgt een beschrijving van hoe zo’n dag eruit kan zien bij bijvoorbeeld lesgeven in het basisonderwijs.

S Ochtends begint de dag vroeg voor de meeste leraren. Ze moeten vaak op tijd op school zijn om voor te bereiden op de komende lessen en om eventueel administratieve taken uit te voeren. Sommige leraren geven ook vroeg in de ochtend lessen, dus ze moeten op tijd aanwezig zijn om de leerlingen te verwelkomen.

Tijdens de lessen is het de belangrijkste taak van de leraar om onderwijs te geven aan de leerlingen. Dit kan betekenen dat ze lesgeven aan een groep leerlingen, individuele leerlingen helpen met leerproblemen of huiswerk begeleiden. Afhankelijk van het onderwijsniveau kan het ook nog zijn om toetsen of examens af te nemen of te beoordelen.

Na de lessen hebben veel leraren overleg met collega’s, bijvoorbeeld om lesplannen te bespreken of om te overleggen over individuele leerlingen. Sommige leraren geven ook na schooltijd nog extra lessen of begeleiden leerlingen bij hun huiswerk.

Zo worden de avond uren besteed 

S avonds is het tijd om de lessen van de volgende dag te bereiden en eventueel nog administratieve taken uit te voeren. Sommige leraren gebruiken ook de avonduren om hun professionele ontwikkeling voort te zetten door bijvoorbeeld cursussen te volgen of te lezen over nieuwe onderwijsmethoden.Dit is slechts een algemeen idee van hoe een dag als leraar eruit kan zien. Zoals gezegd kan het sterk variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Kan jij lesgeven in het basisonderwijs?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om te bepalen of je geschikt bent om les te geven in het basisonderwijs. Ten eerste is het belangrijk om te overwegen of je de benodigde kwalificaties hebt, zoals een opleiding. Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen of je de juiste persoonlijkheid en houding hebt om met jonge kinderen te werken. Dit betekend bijvoorbeeld dat je geduldig, enthousiast en begripvol moet zijn. Heb jij de benodigde kwalificaties, de juiste persoonlijkheid en de juiste vaardigheden? Dan ben jij misschien wel heel geschikt om les te geven in het basisonderwijs.